Wat bepaalt de prijs van een juweel?

De Straaljager • nov. 10, 2022

Je wilt graag een juweel kopen voor een speciale gebeurtenis zoals een verloving, huwelijk, een overlijden,… Of gewoon omdat je het leuk vindt, dat mag ook natuurlijk ;-) alleszins een juweel waarvoor je iets dieper in je buidel gaat tasten. Je eindigt vlug bij een gouden juweel waarin, al dan niet, edelstenen zijn verwerkt. Het aanbod is groot, heel groot en prijzen kunnen enorm variëren. Vandaar dat we je even bij de hand nemen en de basisinformatie op een rij zetten.


We zullen je helpen om de prijzen te verklaren die je tegenkomt alsook enkele zaken die je zelf kan controleren alvorens een juweel aan te schaffen.



Op maat gemaakte geelgoud verlovingsring met citrien van Atelier Straaljager


De zuiverheid van je gouden juweel


Je hebt het wel al eens gehoord: 9, 14, 18, 20, 22 of 24 karaat goud. Wat bedoelen ze daar juist mee en waarom is een 18 karaat juweel vaak duurder dan 14 karaat? Het is geen hoogstaande wiskunde maar we zetten je toch even opnieuw achter de schoolbanken. Pen en papier klaar?


24 karaat staat voor 99,9% goud.


Een groot nadeel van goud is dat het relatief ‘zacht’ is. Een ring van 24 karaat is niet geschikt om te dragen daarom maken we het sterker door andere metalen toe te voegen die voor de hardheid/slijtvastheid van jouw sieraad zorgen.


Zo bestaan vele 18 karaat juwelen voor 75% goud (18 gedeeld door 24 is 0,75), 17,5% uit zilver en 7,5% uit koper. Deze edelmetalen samen laten smelten noemen we een legering. De verhouding zilver en koper kan al eens verschillen maar de 75% goud bij 18 karaat juwelen ligt vast.


Op deze manier weet je ook hoeveel goud er verwerkt zit bij 14 karaat juwelen: 14 delen door 24 is 0,585 oftewel 58,5% goud.


Zo simpel is het. De wiskunde les zit er op.


Let dus steeds op het keurmerk dat wordt aangebracht in het juweel. Dit is een verplichte markering. Als je ergens 750 terugvindt dan zal dit juweel naar alle waarschijnlijkheid een 18 karaat gouden juweel zijn (‘750’ staat voor 750/1000 goud wat neerkomt op 75 % goudgehalte). Zie je ergens 585 staan dan is dit waarschijnlijk een 14 karaat sieraad (n.a. 58,5 %). Koop je dus ergens op een vlooienmarkt een juweel waarvan de verkoper beweert dat het goud is, ga dan op zoek naar het verplichte keurmerk met deze getallen. Het gebeurt soms dat er geen keurmerk op staat, bijvoorbeeld bij hele kleine of broze juwelen, en dan moet je het goud testen maar dit vertellen we in een latere blog.


Onderstaande tabel geeft je een duidelijk overzicht van de Belgische keurmerken die je kunt vinden in juwelen.


14, 18 20 en 22 Karaat keurmerken voor goud



Het blijft hier niet bij. Was het maar zo simpel. We zouden een apart blog artikel kunnen schrijven rond de aanduiding van de gebruikte edelmetalen in jouw juweel. De meest gevonden aanduiding voor goud is de duizendste getallen (750, 585,...) gedrukt in een ruitvorm.


Daar zijn we al uit. Als je mee bent met het bovenstaande verhaal dan gaan we een stapje verder…


Een 18 karaat sieraad is dus altijd duurder dan een 14 karaat sieraad hoor ik je denken…Fout!
Dat is vaak zo maar hoeft niet zo te zijn.


Het gewicht


Een massieve 14 karaat armband kan duurder zijn dan een holle 18 karaat armband. Het gewicht is een belangrijke factor voor de eindprijs.


Meer goud is dus een duurder juweel? Deels correct…


De complexiteit


Een heel complex sieraad met meerdere edelstenen waar vele uren aan zijn gespendeerd zal je aankoopprijs omhoog drijven. Een juweel op maat gaat de prijs ook omhoog drijven door de tijd die gespendeerd wordt aan besprekingen, ontwerpen, stenen worden voor jou gezocht, etc…


Eenvoudige ringen zijn dus goedkoper?

Uhhhmmm mispoes... het is EN, EN, EN, .... ;-)


Antieke trouwring met diamanten in een nieuw rosé gouden jasje

De kleur


Als laatste willen we het nog even hebben over de kleur van jouw gouden juweel.

 

24 karaat goud is donkergeel. De meest voortkomende kleur voor een gouden juweel is geel. Hoe hoger het karaat hoe ‘dieper’ de goudkleur. Hoe meer koper je toevoegt hoe warmer de uistraling, voeg je meer zilver toe dan neemt de ‘warmte’ af en krijg je lichtgeel. De andere goud kleuren zijn wit goud en rood (roos) goud. Wit goud verkrijg je door palladium toe te voegen wat de prijs ook weer omhoog drijft. Palladium is namelijk duurder dan goud. Rosé goud verkrijg je dan weer door meer koper toe te voegen. Hou in gedachten dat de hoeveelheid goud hetzelfde blijft nl. bij 18 karaat 75% goud. Het is dus de andere 25 % waar mee ‘gespeeld’ wordt door de goudsmid.


Trouwringen, witgoud en roségoud met diamanten

De ontwerper


De juwelen worden ook nog vervaardigd door een goudsmid, een atelier. 

Koop je van een bekend(e) goudsmid/atelier dan betaal je ook nog eens voor het ontwerp en de (merk)naam. Dit geldt in feite voor alle producten: je betaalt voor een naam.


De internationale marktprijs


Nu zijn we er bijna…


Goud is een grondstof en heeft dus een prijs die internationaal bepaald wordt. Net zoals andere edelmetalen schommelt de prijs van het goud van dag tot dag en jouw moment van aankoop bepaalt mee de waarde van jouw juweel. Je hoeft je aankoop niet uit te stellen naar morgen omdat de goudprijs waarschijnlijk lager zal zijn. Zo snel gaat het allemaal niet. We spreken over langere termijnen, over maanden en jaren.

Ook de edelstenen die gebruikt worden zijn onderhevig aan schommelingen in de internationale markt.


Op maat gemaakt 14 karaat geelgouden ring met twee moedermelk stenen en een parel


We zetten het even allemaal op een rij


Wat je betaalt is afhankelijk van het karaat, het gewicht, de complexiteit, de kleur, het atelier(merk) en de internationale marktprijs.


Proficiat, je hebt je eerste stappen gezet in de wereld van de juwelen.


De kop is er af, ook voor Atelier Straaljager. Ons eerste blog artikel is online.


Lieve groetjes en tot snel!


De Straaljager

Share by: